Help de arme blanken in zuid-afrika

Adriana Stuijt a.j.stuijt@knid.nl: Nederlandse en Vlaamse studenten bezochten niet zo lang geleden een zogeheten ‘Afrikaner plakkerskamp’ in Krugersdorp in Zuid-Afrika op uitnodiging van de prive-Helpende Hand welzijnsorganisatie.

Buitenlandse journalisten brachten ook verslag uit  in Australië en Nederland over het groeiende ‘armblanken probleem’ in Zuid-Afrika.  Er woonden in 2008 al zo’n 800,000 zgn. ‘armblanken’-  grotendeels Afrikaanstalige Christenen –  in 640 plakkerskampjes over het hele land. Het aantal arm-blanken groeide in 2011 nog steeds snel en het internet, vooral Facebook, staat bol van advertenties die geplaatst worden om de Afrikaner werkersklas nog aan het werk te houden.

Als oud-journaliste van de Sunday Times in Johannesburg bracht ik dikwijls verslag uit over de armoede onder de zwarte bewoners tijdens de apartheid – maar echte honger-oedeem kwam ik toen niet tegen. Dus toen ik deze fotos zag van de schrijnende toestanden onder die huidige blanke bevolking onder de ANC-regering, kon ik mijn ogen niet geloven.AfrikanerStarvingSarieRossouwSolidarityReportToZumaAug2010

Deze foto hierboven  is bijv. van Mev Sarie Rossouw – een krotbewoner in Pretoria in 2010 – en werd gepubliceerd in een brandbrief aan President Jacob Zuma dat jaar – waarin  de ZA regering gesmeekt werd om ook voedsel-coupons van de regeringinstanties aan de arme blanken te verschaffen. De ZA regering verschaft nu ook aan 14-miljoen armlastige zwarten voedselpakketten en overlevings-subsidies, maar weigeren dit aan de armlastige blanken. Te ordelen aan de fotos en de inhoud van de brandbrief aan Zuma, hadden ze het in 2010 al dringend nodig – en de nood wordt dit jaar volgens alle verslagen van de prive-hulp organisaties zoals Helpende Hand en Volkshulp 200, al hoe erger.

Bijna een-derde van de 3-miljoen Afrikaners armlastig en hulpbehoevend – maar zonder uitkeringen:

Helpende Hand schreef dat het bleek uit hun 2008 census onder de armlastige Afrikaners aan wie zij hulp verschaften landwijd, dat van de 3-miljoen Afrikaners toen al bijna een-derde (800,000) in 640 plakkerskampjes over het hele land woonden – en dat veel Afrikaners hun woningen moesten verlaten omdat zij de onkosten niet meer konden dragen. Dikwels zetten ze hun tenten en caravans neer bij godsdienstigee missies, maar ook dikwijls zetten ze krotjes op in de achtertuinen van volksgenoten die nog banen of ouderdoms-pensioentjes hebben, schreef Solidariteit-vakbond aan President Jacob Zuma. En omdat zij ‘blanken’ zijn  ( of zgn. previously advantaged minority-group members) in het regerings-jargon) ontvangen deze mensen helemaal geen regerings-uitkeringen waarmee ze aan het leven kunnen blijven – en ook geen voedselhulp van regeringsinstanties  – zelfs de kinderen die na 1994 werden geboren krijgen geen hulp. En bovendien worden ze ook toegang tot de arbeidsmarkt geweigerd onder de ZA wetgeving. in 2010 waren zestig procent van de blanke armlastigen boven de 60 jaar – nu komen er dit jaar al hoe jonge gezinnen met kinderen om hulp aankloppen.

Mev Sarie Rossouw, hieronder:  – woonde toen met haar man Hennie in een plakkerskamp in Pretoria. Hennie, 70, probeerde zo goed en kwaad het kon om naar haar om te zien maar de twee kregen niet genoeg te eten elke dag en Sarie werd dus zwaar ondervoed. Ze hadden dat jaar maar een keer een officiëel bezoek van een medewerkster van de sociale dienst in Pretoria.

 

AfrikanerPoor Martin Venter_Gert van Vuuren live underneath this tree Squatter camp Eagles Nest PretoriaDe Nederlandse journaliste Saskia Vredeveld rapporteerde ook op IKON-TV over het arm-blanke vraagstuk. Zij volgde met haar kamera een predikanten-echtpaar die dagelijks voedsel moeten bedelen bij supermarkten en andere hulpdiensten verlenen aan armblanken in Coronation Park in Johannesburg. De predikantsvrouw barstte in tranen uit terwijl ze aan Saskia vertelde dat een jong echtpaar ‘s nieuwgeboren baby net was overleden aan honger voordat het kind zelfs gedoopt kon worden. 

AfrikanersDie Moot Pretoria Volkshulp2000 Maart102011 In het Pretoria gebied alleen al zijn meer dan 70 plakkerskampjes voor dakloze, armlastige Afrikaners die nu onder die wetgeving bijna alle toegang tot de arbeidsmarkt – in de staatsdienst en bij prive-werkgevers – worden geweigerd.  Pres. Zuma bracht al twee keer een bezoek aan het plakkerskamp Bethlehem dichtbij Pretoria en sprak tweemaal zijn ‘schok’ uit over de taferelen die hij daar zag. “Hij wist niet”, zei hij, “dat blanken ook arm konden zijn.” Hij beloofde daarna, in Maart 2010 dat ‘ook blanken recht hebben op ‘uitkeringen, voedselhulp en subsidies’. Maar hier kwam niets van terecht: In September 2010 en in February 2011 berichtte Solidariteit dat de vele honderdduizenden aanvragen voor regeringssubsidies en voedselhulpkoupons die ze opstuurden van Afrikaners in de kampen nog steeds niet goedgekeurd waren.

Kinderen het doelwit van ontvoerders:

Solidariteit waarschuwt ook dat veel meer armblanke kinderen nu het doelwit worden van “gewetenloze kinder-ontvoerders” omdat ze in onbeschermde plakkersgebieden wonen: de kinderen worden geronseld, schijnbaar vooral door Nigeriaanse misdaadbendes die erin specialiseren om ze aan het ‘werk’ zetten in bordelen of ze de straten opdwingen om te bedelen. http://www.helpendehand.co.za/blog/2010/09/13/ng-n-kind-ontvoer-en-vermoor-arm-kinders-is-teikens-van-gewetenlose/

BRANDBRIEF AAN DE ZUIDAFRIKAANSE PRESIDENT:
———————
Solidariteit schreef de President dus weer een brandbrief om hem aan zijn beloften te herinneren – met fotos —  en waarschuwde dat de bewoners van de kampen nu zo langdurig ondervoed waren dat mensen, vooral bejaarden en baby’s, aan ondervoeding stierven.

Contact:  Solidariteit_Pretoria: Tel:270126444300, 270861252423 Fax:0126646493 navrae@solidariteit.co.za enquiries@solidariteit.co.za diens@solidariteit.co.za

Foto: Een groepje Nederlandse en Vlaamse studenten bezochten deze maand ook het ‘Eagle’s Nest” plakkerskampje in Pretoria Noord waar 100 armblanken wonen, allen Afrikaners. Zij waren op een uitruilprogramme van de Nederlands-Zuid Afrikaanse Vereeniging’s jeugdprogramma.  Dr Danie Langner, uitvoerend directeur van Helping Hand, zei dat het belangrijk was dat buitenlandse studenten zich ook bewust werden van het groot aantal Afrikaners die nu in permanente armoede en dakloosheid vervallen. Deze mensen proberen te overleven zonder water, electriciteit, dagelijks voedsel of een goed dak boven het hoofd.http://www.zuidafrikahuis.nl/node/28

 

———————————————

AfrikanerPoorHelpendeHandLetterToJacobZumaMariaSchoemanPicPage

Hierboven: Solidariteit schrijft aan Zuma dat 63% van alle inwoners van de 77 plakkerskampjes in de blanke gebieden Pretoria Noord , boven de 60 jaar oud zijn.

Er is een schrijnend gebrek aan sociale diensten en blanken komen voor dit werk niet meer in aanmerking onder de wet: er is maar een sociale werkster voor elke 4,000 Zuid-Afrikanen. In Centurion alleen al staan er nu 2,100 dringende gevallen van verkommerende armblanken op de wachtlijst van de “Council for the Elderly”. Elke maand worden elk in Pretoria een gemiddeld 1,000 gevallen aangemeld bij hun sociale dienst waar armblanken  mishandeld worden en onverzorgd achtergelaten worden. De regeringsinstantie die uitkeringen regelt voor alle armen,, de “National Youth Development Agency” (the former Umsobomvu Youth Fund) weigert ongeschiktheidtoelagen voor armblanken. Bejaarden die een pensioen hebben, hoe klein ook al, worden subsidies geweigerd en moeten de volledige onkosten voor toegang tot bejaardenhuizen zelf dragen. Het kost een gemiddeld R4,000 (400 tot 500 Euro) per persoon voor een plaatsje in een bejaardentehuis. De meeste armblanken bejaarden belanden dus op straat en in plakkerskampen.

AfrikanerPoor_SquatterCampShacks Aug2010HelpendeHandReportZuma

Hierboven: Dit soort plakkershutten wordt door armblanken bewoond, en 96% zijn Afrikaners, schreef Solidariteit’s Helpende Hand huklpgroep aan President Zuma. Zij hebben nu 640 takken landwijd om het snelgroeiend aantal noodlijdenden dagelijks van voedsel proberen te voorzien.


AfrikanerPoor More than 70 squatter camps with poor whites in Pretoria alone Aug2010


Voor de eerste keer sedert de dertigerjaren groeit het aantal armblanken zeer snel: in Pretoria alleen al zijn 70 plakkerskampjes, en landwijd meer dan 640.

AfrikanerPoor Elsie Botha in her refitted watertank Eagles Nest Pretoria Helping Hand charity[5] 

Mw Elsie Botha hierboven woont in een omgebouwde watertank. Zij lijdt ook aan ondervoeding.

About Adriana Stuijt
Retired South African-Dutch journalist formerly Sunday Times Johannesburg

4 Responses to Help de arme blanken in zuid-afrika

 1. Pingback: Multi-culti, kijk naar Zuid afrika wij leggen het nog een keer uit | Geen Nieuws

  • Poe, heftig allemaal hoor. En ik ken het alleen van Mijn Safari daar.

   David
   http://www.qasholidays.nl/reizen-afrika-safari.html

   • Nou poe als je volgende keer weer op safari gaat, deze keer een gezellige wandeling om 2nm door de straten van centraal Johannesburg. Wel zo gezellig, zo’n middagwandelintje. Knap je echt van op. Vooral ook je camera meedragen. Want je komt daar meer wilde dieren tegen als in de rest van de ZA wild-reservaten bijelkaar. Daar is al het waardevolle wild immers allang afgeschoten deur lui zoals jij. Nu alleen centraal Johannesburg nog maar over: en dat is past echt de rimboe, het Echte Afrika. Kan je je safari-hart helemaal aan ophalen.

 2. Henry says:

  Als het waar is dat het ANC niets doet voor de arme (blanke) Afrianer en wel voor anderen dan is dat regelrecht schokkend. Ik vermoed overigens dat de regering ook niet al te veel doet voor (Afrikaanssprekende) kleurlingen. Dit betekent dat het ANC zich niet heeft gehouden aan de belofte dat iedereen in het nieuwe Zuid-Afrika gelijk is. Wat ik kan volgen in de media (hoe schaars ook!) is een toenemende vijandigheid richting alles wat niet zwart is. Verbijsterend om te zien hoe een Julius Malama als lid van de jongerenvereniging van het ANC zijn gang kan gaan met zijn opruiende liederen waarin “Kill the Boer” het thema is. Dat is mensen tegen elkaar opzetten; het is regelrecht misdadig. Ik ben bang dat veel mensen in Nederland en in Vlaanderen niet weten hoe het gesteld is met de Afrikaners en hoe het ANC hier mee om gaat. Hoog tijd dus om dit schandaal eens goed onder de aandacht van Nederlanders, Vlamingen en andere Europeanen te brengen. Ik ben niet bij machte om daar invloed op uit te oefenen maar eendracht maakt macht. Kortom, ik verneem graag welke bijdrage ik en anderen kunnen geven want ik steun jullie van harte.

  Henry

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: