Armblanken hebben dringend hulp nodig

 

Stuur deze pagina met de links en fotos na zoveel als mogelijk Nederlandstalige kerkgenootschappen wereldwijd als mogelijk! Dank u!

Augustus 2010 – Opsomming jongste nieuws over armblanken in Zuid-Afrika:

Nederlandse en Vlaamse studenten bezochten onlangs een Afrikaner plakkerskamp in Krugersdorp op uitnodiging van de Helpende Hand welzijnsorganisatie van de Solidariteit vakbond in Zuid-Afrika. Buitenlandse journalisten brachten ook verslag uit in Australië en Nederland over het groeiende ‘armblanken probleem’ in Zuid-Afrika.  Er wonen nu zo’nb 800,000 armblanken in 640 plakkerskampjes over het hele land en het aantal arm-blanken – merendeels Afrikaners – groeit nu zeer snel.

AfrikanerPoor Martin Venter_Gert van Vuuren live underneath this tree Squatter camp Eagles Nest Pretoria De Nederlandse journaliste Saskia Vredeveld rapporteerde over het arm-blanke vraagstuk in een onlangs TV-verslag op IKON-TV. Zij volgde met haar kamera een predikanten-echtpaar die dagelijks voedsel moeten bedelen bij supermarkten en andere hulpdiensten verlenen aan armblanken in Coronation Park in Johannesburg. De predikantsvrouw barstte in tranen uit terwijl ze aan Saskia vertelde dat een jong echtpaar ‘s nieuwgeboren baby net was overleden aan honger voordat het kind zelfs gedoopt kon worden. 

Van de 3-miljoen Afrikaners woont nu bijna een-derde (800,000) in 640 plakkerskampjes over het hele land schreef Solidariteit vakbond onlangs aan President Jacob Zuma. En omdat zij ‘blanken’ zijn (previously advantaged in het regerings-jargon), krijgen zij geen regerings-subsidies, en zelfs geen voedselhulp – zelfs de kinderen die na 1994 werden geboren. Zij worden zo arm omdat onder de wetgeving, ‘blanken’ niet in aanmerking komen voor het meeste werk in de ZA arbeidssector. Helpende Hand contactlijst: http://www.helpendehand.co.za/wie-is-ons/personeel/

Solidariteit schreef onlangs in een verslag aan President Jacob Zuma dat in het Pretoria gebied alleen al zijn meer dan 70 plakkerskampjes voor dakloze, armlastige Afrikaners die alle toegang tot de arbeidsmarkt worden geweigerd.  Pres. Zuma bracht al twee keer een bezoek aan het plakkerskamp Bethlehem dichtbij Pretoria en sprak zijn ‘schok’ uit over de taferelen die hij daar zag. Hij wist niet, zei hij, dat blanken ook arm konden zijn.

Hij beloofde in Maart dit jaar dat ‘ook blanken recht hebben op ‘uitkeringen, voedselhulp en subsidies’. In September 2010 berichtte Solidariteit echter dat de vele honderdduizenden aanvragen voor regeringssubsidies en voedselhulpkoupons van Afrikaners in de kampen nog steeds niet goedgekeurd waren.

Solidariteit waarschuwt ook deze maand dat veel meer armblanke kinderen nu het doelwit worden van "gewetenloze kinder-ontvoerders" omdat ze in onbeschermde gebieden wonen: de kinderen worden geronseld door Nigeriaanse misdaadbendes die ze aan het ‘werk’ zetten in bordelen. http://www.helpendehand.co.za/blog/2010/09/13/ng-n-kind-ontvoer-en-vermoor-arm-kinders-is-teikens-van-gewetenlose/

BRANDBRIEF AAN DE ZUIDAFRIKAANSE PRESIDENT:
———————
AfrikanerPoorDutchStudentsVisitEaglesNestSquatterCampAugSolidariteitHelpendeHandSolidariteit schreef de President dus weer een brandbrief om hem aan zijn beloften te herinneren –  in Augustus 2010, met fotos, en waarschuwde dat de bewoners van de kampen nu zo langdurig ondervoed waren dat mensen, vooral bejaarden en baby’s, aan ondervoeding stierven.

Contact Solidariteit Pretoria: Tel: 27 012 644 4300, 27 0861 25 24 23 Fax: 012 664 6493 navrae@solidariteit.co.za enquiries@solidariteit.co.za diens@solidariteit.co.za

Foto: Een groepje Nederlandse en Vlaamse studenten bezochten deze maand ook het ‘Eagle’s Nest" plakkerskampje in Pretoria Noord waar 100 armblanken wonen, allen Afrikaners. Zij waren op een uitruilprogramme van de Nederlands-Zuid Afrikaanse Vereeniging’s jeugdprogramma.  Dr Danie Langner, uitvoerend directeur van Helping Hand, zei dat het belangrijk was dat buitenlandse studenten zich ook bewust werden van het groot aantal Afrikaners die nu in permanente armoede en dakloosheid vervallen. Deze mensen proberen te overleven zonder water, electriciteit, dagelijks voedsel of een goed dak boven het hoofd. http://www.zuidafrikahuis.nl/node/28

Nog meer Fotos:

 

AfrikanerStarvingSarieRossouwSolidarityReportToZumaAug2010

Op deze foto is Mw Sarie Rossouw te zien: zij woont met haar man Hennie in een plakkerskamp in Pretoria. Hennie, 70, probeert zo goed en kwaad het kan om naar haar om te zien maar ze krijgen niet genoeg te eten elke dag en Sarie is nu zwaar ondervoed. Er was het afgelopen jaar maar een keer een bezoek van een medewerkster van de sociale dienst.

———————————————

AfrikanerPoorHelpendeHandLetterToJacobZumaMariaSchoemanPicPage

Hierboven: Solidariteit schrijft aan Zuma dat 63% van alle inwoners van de 77 plakkerskampjes in de blanke gebieden Pretoria Noord , boven de 60 jaar oud zijn.

Er is een schrijnend gebrek aan sociale diensten en blanken komen voor dit werk niet meer in aanmerking onder de wet: er is maar een sociale werkster voor elke 4,000 Zuid-Afrikanen. In Centurion alleen al staan er nu 2,100 dringende gevallen van verkommerende armblanken op de wachtlijst van de "Council for the Elderly". Elke maand worden elk in Pretoria een gemiddeld 1,000 gevallen aangemeld bij hun sociale dienst waar armblanken  mishandeld worden en onverzorgd achtergelaten worden. De regeringsinstantie die uitkeringen regelt voor alle armen,, de "National Youth Development Agency" (the former Umsobomvu Youth Fund) weigert ongeschiktheidtoelagen voor armblanken. Bejaarden die een pensioen hebben, hoe klein ook al, worden subsidies geweigerd en moeten de volledige onkosten voor toegang tot bejaardenhuizen zelf dragen. Het kost een gemiddeld R4,000 (400 tot 500 Euro) per persoon voor een plaatsje in een bejaardentehuis. De meeste armblanken bejaarden belanden dus op straat en in plakkerskampen.

AfrikanerPoor_SquatterCampShacks Aug2010HelpendeHandReportZuma

Hierboven: Dit soort plakkershutten wordt door armblanken bewoond, en 96% zijn Afrikaners, schreef Solidariteit’s Helpende Hand huklpgroep aan President Zuma. Zij hebben nu 640 takken landwijd om het snelgroeiend aantal noodlijdenden dagelijks van voedsel proberen te voorzien.

AfrikanerPoor More than 70 squatter camps with poor whites in Pretoria alone Aug2010

Voor de eerste keer sedert de dertigerjaren groeit het aantal armblanken zeer snel: in Pretoria alleen al zijn 70 plakkerskampjes, en landwijd meer dan 640.

AfrikanerPoor Elsie Botha in her refitted watertank Eagles Nest Pretoria Helping Hand charity[5] Mw Elsie Botha hierboven woont in een omgebouwde watertank.

AfrikanerPoorGetEntertainedByDutchStudentsWithBoeresport Solidarity Helpende Hand trade union Aug2010

Nederlandse kerkgenootschappen en – publicaties:

NieuweMedia@ikon.nl

http://www.kerknieuws.nl/nieuws.asp?oId=9280

http://www.nd.nl/artikelen/2010/augustus/31/harde-kritiek-op-buitenlandbeleid-van-pkn

http://www.nd.nl/contact Fax redactie: 27 342-411611 E-mail redactie: redactie@nd.nl

Protestantse Kerk Nederland: http://www.pkn.nl/

 • Postbus 8504
  3503 RM Utrecht
  Tel. (030) 880 18 80 (bereikbaar van maandag-vrijdag 08.30-17.00 uur)
  Fax (030) 880 13 00 E-mail: servicedesk@pkn.nl
  Bezoekadres: Joseph Haydnlaan 2a, 3533 AE Utrecht
  Voor de persdienst (alleen voor persvragen)
  (030) 880 14 15 of e-mail persdienst@pkn.nl

Hersteld Hervormde Kerk: 

Hervormde Gemeenten: contactlijsten:

Katholiek Nederland radio/tv omroep: rkk@kro.nl

About Adriana Stuijt
Retired South African-Dutch journalist formerly Sunday Times Johannesburg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: